2015. április 5., vasárnap

Mi a romantika?

A romantika kora a 19. század.
A romantika a felvilágosodásban, azon belül a szentimentalizmusban és a Sturm und Drang-ban gyökerezik. A romantika előfutárának számít tehát pl. Rousseau a maga természetkultuszával, ill. Goethe és Schiller is, akik a német klasszika nagy alakjai. 
Ami a romantikát megelőző felvilágosodást illeti: a felvilágosodásban uralkodó "józan ész", a racionalizmus ellenpontja a romantika. A 19. század kiábrándul a „józan ész” eszményéből, csalódik a polgári társadalomban. A napóleoni háborúk és a forradalmakkal terhes Európa nem azt hozza, amit a felvilágosodás várt tőle.
A romantika elnevezése a francia „roman”=regény szóból ered, de a középkorban így nevezték az anyanyelven írt elbeszélő műveket is.
Jellemzője a tudatos szembefordulás a klasszicista mértéktartással. A nagy, mindent elsöprő szenvedély kerül előtérbe a klasszicista mértéktartással szemben.
Meghirdeti a művész teljes szabadságát, az egyéniség kultuszát. Képzelet és érzelem az alkotói munka legfőbb ihletforrása. Az eredetiség az alapvető követelmény: az alkotó zseni, aki új témákat, új életérzéseket, új műfajokat, új kompozíciós szerkezeteket teremt, fedez fel; nem törekszik harmóniára, sőt, a töredékességet is kedveli. Felbontja a hagyományos klasszicista formákat és vegyíti a hangnemeket; mindent líraivá tesz: pátosz és irónia jellemzi; a kevert műfajúság kedvelője (pl. verses regény, drámai költemény).
A romantika szereti a múltat, de nem mindegyiket. A derűs antik világ helyett a rejtelmes középkor, főképp a gótika kerül az érdeklődése középpontjába.
A romantikát jellemzi a nemzeti múltba fordulás, a nemzeti tartalmak keresése is. Így fedezi fel a népi kultúrát, ekkor indulnak a népmesegyűjtések. Mivel a jelent gyakran sivárnak tartja, a romantikus alkotó elvágyódik a múltba.
Hasonló elvágyódás figyelhető meg abban is, ahogyan a romantika az egzotikum (különleges távoli, idilli világ) felé fordul. Itt tehát nem időbeli, hanem térbeli elvágyódás jelenik meg. Jellemzi az orientalizmus (török, arab, újgörög, keleti őshaza felé fordulás). 
A romantika másik éltető forrása a polgári társadalmak születésével együtt kifejlődő nemzeti tudat. A nemzeti múlt felé fordulás szorosan összekapcsolódik a nyelv, a kultúra közösségén alapuló összetartozással. A romantikusok hangsúlyozták a más népekétől különböző nemzeti sajátosságokat.

44 megjegyzés:

  1. Hosszas megbeszélés után arra jutottunk, hogy csoportos feladatként egyfajta "Galériát" állítunk össze. Képeket készítünk, és kitalálunk rövidebb-hosszabb történeteket hozzájuk, mintha mindegyik kép egy valóságos eseményt ábrázolna, örökítene meg.
    Heti feladatként Anna Petőfit választotta témájának. Műveiről, életérő ír egy Word dokumentumot és ezt küldi el a Tanárnőnek.
    Mariann keresztrejtvényt készít. Én pedig bemutatom az őrületet, szintén egy Word dokumentum formájában.

    Angi- 10.C

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csoportunk az Őrületet választotta témájának. Ez egy olyan dolog, mely évszázadok óta foglalkoztatja az emberiséget. Mi váltja ki, miként jelenik meg, hogyan éli meg az a személy aki ebben a mentális zavarban szenved, és nem utolsó sorban, a környezete, családja, szerettei mi módon vészelik át ezt?
      A Zöld szemű szörny, az emberrablók, az erőszakot elkövetők... mi hajtja őket a teljes káoszba? Egy hang? Egy elméjükbe fészkelődött kép? Vagy egy személy iránti mindent elsöprő vágy?
      Orvosok, írók, filozófusok közkedvelt témája ez. És talán ők maguk is kissé elmeháborodottak, hiszen egy szinte megfejthetetlen fogalom pontos meghatározása után epekednek.

      Angi-10.C- kiegészítés

      Törlés
  2. Mi a Misztikus történetek 2. számú csoportja vagyunk.(Angi, Réka, Anna)
    De mit is jelent ez a szó:MISZTIKA.Az elnevezés a görög müein, ’beavat’ kifejezésből származik.
    Választásunk azért erre a témára esett,mert az elmúlt évek során nagyon sok misztikus-romantikus történet, film jelent meg, melyben a természetfeletti lények köntösébe bújtatott főhősök között romantikus kapcsolat alakul ki.(pl.Alkonyat,Harry Potter stb.) . Az a fogalom, hogy "természetfölötti", a valóságban nem létezik. Minden a természet törvényei szerint működik.
    Ennek ellenére sokan úgy tekintik a misztikát, mint "értelmetlen filozófiát", melynek dolgai pusztán feltételezéseken alapulnak, és kívül esnek a megérthetőség körén - ezért elutasítják. Mások ezzel szemben a természetfelettibe a vallási hitet teszik előtérbe.Nehéz volt az első hét kiválasztása, hiszen több témában válogathattunk.
    Egyénileg választott feladataink végül a következőek lettek:
    Réka felkutatja Edgar Allan Poe író életútját,Angi pedig egy híres regényét értelmezi,melyről irodalom órán is beszélgettünk: Morgue utcai kettős gyilkosság.
    Én a francia romantikus irodalom legjelentősebb alkotójának útját jegyzem le:Victor Hugo-ét.
    Csoport munkánkban verset választunk,mely természetesen a misztikáé lesz a főszerep.Szeretnénk erről tablót készíteni,melyhez felhasználjuk Angi rajzolóképességeit,Réka és én pedig a szerkesztésben vesszük ki majd a részünket..


    Anna-10.B

    VálaszTörlés
  3. A mi csoportunknak nincs neve, a krimit választottuk és a tagok: Zsófi, Melinda, J.Réka és én.
    A krimit választottuk, mert számunkra érdekes, izgalmas. Az ember mindig szerette a relytéjeket, hogy olyan dolgokra kerül fény, amit nem is sejtett volna. Szereti az izgalmat, saját magának is kérdéseket tesz fel, hogy mi miért történt, ki a tettes és a csak a megoldásra vár, csak találgat, és mivel nem tudja biztosra a választ egyre kíváncsibb és kíváncsibb.
    Rengeteg ötletünk van, mint például krimis társasjátékot tervezni szabályokkal és persze történettel, nyomozással, következtetéssel, vagy a terem átalakítása egy bűntény helyszínre és nyomozás, szintén egy történet, amit az osztály fejtene meg. Az is megfordult fejünkben, hogy csinálunk a teremből egy krimis társasjátékot és úgymond mi vagyunk a bábuk, persze egy bűnténnyel kapcsolatos lenne, lenne ennek is előzménye, szabályok, minden, mint egy társasjátékban.
    Természetesen mindenki kivenné a részét a munkában, mindenki ugyan annyi energiát fektetne bele. Közösen írnánk meg a történeteket, közösen fantáziálnánk, szereznénk be a dolgokat hozzá hétről hétre. Mivel nagy valószínűséggel a terem átrendezése lenne bűnügyi helyszíné, ahol gyilkosság történt az, amit megvalósítanánk, így az utolsó héten péntek első órába lenne a mi kis előadásunk és előtte rendeznénk be a termet közösen.
    Ezen a héten az egyénileg választott feladatok a többiek részéről:
    Zsófi: Poe élete, művei bemutatása
    Melinda: Poe: a Morgue utcai kettősgyilkosság című mű szövegértése
    J. Réka: Poe élete, művei bemutatása

    Vanda. 10.b.

    VálaszTörlés
  4. Ez volt az első projekt hetünk, amikor az alapokat beszéljük meg, ötletelünk, próbálunk valami jót, kreatívat kitalálni, amiből (ahogy általában lenni szokott) a végére nem lesz semmi, és egy egészen más dologgal állunk ki, ami persze nem feltétlenül rossz. Szóval a csapatok már megalakultak nálunk (is). A csapatunk tagjai: K. Anna, Ricsi, Szidi (és én). A témánk nem más, mint az egyéniség, a különleges ember, a művész, és az egyéniségkultusz. Azért választottuk ezt a témát, mert nagyon érdekes, és sok dolgot ki lehet belőle hozni, illetve a mi csoportunkban csupa egyéniség és művészlélek van. Hogy ebből mit fogunk kihozni a végére, majd kiderül. A csapatunk ezen a héten ötletelt, létrehoztunk a facebook-on egy csoportot, és egy közös chat-et is, hogy minél gyorsabban meg tudjuk osztani egymással a gondolatainkat, munkáinkat. A csoportunk neve nagyon kreatív lett, igazi művész emberre vall: Irodalom projekt. Ezenkívül lassan, de biztosan elmélyedtünk a romantika világába, hogy minél jobban megismerhessük a kort, és annak gondolkodás módját, így könnyen összevethetjük a mai korral, ugyanis lehet, hogy ezzel fogunk foglalkozni a továbbiakban, vagyis megpróbáljuk összehozni a múltat a jelennel, ahogy arra a projekt címe is utal. Nekem olyannyira sikerült elmerülnöm benne, hogy már az álmaimba is beférkőzött, ugyanis egyik éjjel rémálmom volt... ami bár nem pont a mi témánkhoz kapcsolódott (sokkal inkább az őrület témakörhöz) mégis 19. századi. Bár ki tudja? Az őrültek is lehetnek egyéniségek. Sőt... Ezen a héten mindenki elkezdte az egyéni munkáját is, ezzel nemcsak a saját jegyét, de a csoportét is alakítva. Az órákon is már elkezdtünk a romantikával foglalkozni először általánosan, majd Poe-tól A Morgue utcai kettős gyilkossággal, és Az áruló szívvel ismerkedhettünk meg, ezutóbbi nekünk (Szidivel) a tavalyi magyar táborból ismerős volt. Ez inkább a misztikum és a krimi vonala volt, azonban a Tanárnőtől kaptunk egy fülest, hogy ezen a héten a mi témánkkal fogunk foglalkozni, ezért elhatároztuk, hogy egyelőre mindenki anyagot gyűjt (például egyediség, egyéniség, művész témakörben) illetve ötleteket, terveket készítünk,hogy miként lehetne bemutatni, másokkal is megismertetni a témánkat. Ezeket meg is osztjuk/osztottuk egymással a facebook-on. Miután ennek a hétnek vége lesz, jobban rálátunk majd, hogy a 19. században mi számított fontos értéknek, így el tudjuk kezdeni a csoportos munkát.
    *Ui: word-ben pont 25 sor
    Detti - 10./b

    VálaszTörlés
  5. A csapatunk neve egzotikus zsóvaludó. Tagok Kosztin Nikol Vanessza, Demeter Zsófi, Bíró Luca, Sárközi Dóri. Az első héten megismerkedtünk a projektes oldallal a projekt témája romantika régen és ma. Nekünk a legjobban tetsző és ezáltal a kedvenc témánkká vált az elvágyódás,egzoti-kumok.Azért ezt a témát választottuk, mert szeretjük az egzotikus tájakat és szeretnék sok új helyet megismerni.A választott témánkat ppt formájában fogjuk bemutatni.A ppt térképek,írok,versek és képek lesznek. Felosztottuk , hogy ki mit fog rajta csinálni Vanessza a térképeket csinálja,Zsófi képeket keres,Luca verseket keres ,Dóri pedig írókat mutat be. A projektben nem csak csoportos, hanem egyéni munka is van. Az egyéni munkában minden héten legalább egy feladatot be kell adni. Vanessza és Luca Jókai Mór életét, Zsófi George Byron életét gyűjti ki, én pedig a csoportmunka dokumentációjába írok.
    Dóri-10./b

    VálaszTörlés
  6. Csoportunk tagjai Surman Petra, Kovács Fanni és Waldingbrett Bianka. Mi a misztikus történetek, horror témát választottuk. A héten azt terveztük, hogy 3 rövid félelmetes kisvideót fogunk készíteni. Az első és a második jelenethez már kitaláltuk a történetet, megvannak a helyszínek, beszereztük a kellékeket és jelmezeket és kiosztottuk a szerepeket. A harmadik még tervezés alatt áll.
    Keresztrejtvényt szeretnénk még készíteni a Frankenstein történetéről és keletkezési körülményeiről, illetve Mary Shelley életéről.

    VálaszTörlés
  7. A mi csoportunk ne A Fantasztikus Négyes. A csoporttagok: Bakó Tímea, Borsik Bettina, Plettinger Bettina és Hrabovszky Renáta.
    Azert választottuk a mitológiai témakört, mert ezt találtuk a legérdekesebbnek, legizgalmasabbnak, és gondoltuk ebből tudunk majd a legjobban mindannyian ihletet meríteni a kisfilmünkhöz, amit el kell készíteni, mivel mindenkit érdekel ez a témakör közülünk. Szeretjük a természettörténeteket, mégis talán a többistenhittel kapcsolatos mítoszok állnak hozzánk a legközelebb. Főként a görög, a skandináv és egyiptomi mitológia ami megfogott minket. Mindezek mellett szívesen olvasunk ilyen történeteket, valamit nézünk a témához kapcsolódó filmeket is. Természetesen nem csak azért választottuk ezt a témakört, mert közel áll hozzánk, hosszas megfontolás után döntöttünk úgy, hogy könnyen megtaláljuk egyes elemeit, valamint a kreatív feladatokból is jót tudunk kihozni, elvégre a mitológiák kissé mesések is, mi pedig szeretünk elrugaszkodni a valóságtól és kissé természetfeletti történetekkel foglalkozni, így boldogan ássuk bele magunkat, hiszen szeretnénk kicsit jobban megismerni egyes népek mitológiáját.

    A héten a kisfilmünk előkészületeit befejeztük. A ruhákat és látványokat megterveztük, a helyszíneket kidolgoztuk, a történetet is pontosan kidolgoztuk. Jövőhéten a forgatókönyv megírását, a technikai eszközök és hanganyag beszerzését, a történet jelenetekre bontását és a jelenetekhez passzoló kameraképek elgondolását tervezzük.
    Az egyéni munkákat is elkezdtük a héten. P. Betti egy rajzot készít A csodaszarvas mondájáról. B. Betti szintén egy rajzot készít Apllónról és Dionüszoszról. Timi Shelley életéről és munkásságáról írt. Én Vörösmarty Mihályt választottam, az ő életéről és műveiről írtam.

    VálaszTörlés
  8. Mi a krimit választottuk, mert ez az a téma, amihez a legtöbbet tudunk hozzászólni és ez a legérdekesebb. Csapattagok: Berni, Dani és Én (Gergő). A terv, hogy írunk egy könyvet, aminek a hossza még kérdés, de megpróbáljuk a legtöbbet kihozni belőle. Ha sok embernek ment egy könyv vagy bármi hasonló írása akkor mért ne sikerülhetne nekünk is? A könyvírást találtuk a legjobb feladatnak, mert egy saját történetet vihetünk lapokra. A bemutatás elméletben egy felolvasás lesz, amiben pár részt, ami izgalmas felolvasunk, eljátszunk valamilyen formában. A csoportmunka körülbelül arról szól, hogy ötletelönk és a jókat papírra visszük.
    Egyéni feladatok:
    Berni: utánanéz pár nyomozónak a krimi világában
    Dani: összeszed pár gyilkosságot, halálesetet a krimi világából
    Én: utánanézek Agatha Christie életének és pár művének

    Gergő 10.c

    VálaszTörlés
  9. Ha ez esetleg csak Keddre fog elmenni a T-Homnál legyen szíves a megfelelő szerv/ellenőr reklamálni előre is köszönjük.

    Szóval a pajtásokkal arra jutottunk hogy bár sok reményét nem látjuk a feladatok elvégzésének ( főleg eme szűkös időkeretek között ) nem látjuk lehetetlennek dolgot. Ennek jele az is hogy 0:00-kor még ezt írom és kínkeservesen próbálom ezt a 25 sort elérni ahelyett hogy a Szulejmán ismétlését nézném Bözsi nénivel ami azért valljuk be úri huncutság de lássa a magyarok istene nem adtuk fel (még) és még képesek vagyunk áldozatot hozni.

    A négyfős gárdánk a Hazafiság témát vette magához mivel fontos értéknek számít a szemünkben és tőlünk sem áll messze.
    Ezek mellet kiszeretnénk fejteni a véleményünket a mai világról a projekt munkában még akkor is ha másnak ezek a nézetek radikálisnak vagy szélsőségesnek tűnnek.

    - Bálint elvtársot beosztottuk a keresztrejtvényhez és az illusztráció készítéshez.
    - Jómagam a dokumentáción kívül még az összehasonlítás és a kritika / ajánló (csak részben) munkákban fog elmerülni.
    - Zoltán az "Egy alkotó élete" feladatban fog tündökölni.
    - Márton pedig a "hazafiasság a romantikában" témában fog mozogni és segítségemre lesz kritika / ajánló munkában is.

    Minden más (esetleg kimaradt téma) majd eloszlik a csapaton belül remélhetőleg. Már rengeteget politzáltunk a témával kapcsolatban és ha bár egyetértettünk mindenben egyenlőre más lényeges előrehaladást nem sikerült elérni.

    Csapataink harcban állnak. Rajta vagyunk az ügyön.

    Szebb jövőt.

    - Balázsi Bálint
    - Nagy Márton
    - Újvári Zoltán
    - Pál Péter

    VálaszTörlés
  10. A csoportunk tagjai:Szandi,Bibi,Dóri,Timi.Mi témának a misztikus történeteket választottuk,mert ez megmozgatta mindannyiunk fantáziáját.Ezen a héten megismerkedtünk a honlappal és anyagot gyűjtöttünk a témával kapcsolatban. Megegyeztünk milyen formában fogjuk prezentálni a választott feladatot.Mindenki elkezdte egyéni munkáját.és a rászabott csoportfeladatot is.Facebookon létrehoztunk egy külön csoportot,hogy megkönnyítsük a kommunikációt egymás között.Csoport nevet is választottunk magunknak:Bűbájos Boszorkák:D. Úgy gondoljuk ez tükrözi a témánkat, és motivál minket.Rengeteg vita árán,arra a döntésre jutottunk csapattársaimmal ,hogy kis filmet fogunk forgatni.Most még részleteket nem tudunk ezzel kapcsolatban írni,de már kezd össze állni a kép,a régi és a mai misztika is jelen lesz benne. Összehasonlítást készítünk a régmúlt és a jelen között.Örömmel várjuk a projektünk bemutatását.Hétről hétre nagy erőbedobással fogunk dolgozni,hogy minél jobban sikerüljön a feladatunk.
    Timi 10/c

    VálaszTörlés
  11. Ezen a héten, ami a projekt második hete, már mindenkinek kész kell, hogy legyen minimum 1 feladat. Irodalomórán megismerkedtünk Byronnal, aki egy nagyon fura, de ugyanakkor érdekes gondolatmenetű ember volt. Kedden Byron egyik fontos versét néztük meg, és tanulmányoztuk. A Childe Harold zarándokútja/búcsúja című művében főleg a mi témánk kerül a középpontba, mert kulcsfontosságú az elvágyódás, a kalandok keresése, olyan utazás, aminek az úti célja nincs előre megtervezve. A csapatom tagjai örültek, hogy a héten ezzel a témával foglalkoztunk órán, mert ez az ember is hasonlított ránk, kivéve persze azt, hogy nekünk hiányoznának a rokonaink, barátaink, állataink az utazás alatt, és nehéz lenne elbúcsúzni tőlük. Még az is lehetséges, hogy magunkkal vinnénk őket. Szerdán ezzel a témával kapcsolatban néztünk egy rövid filmrészletet, aminek a címe Anyegin volt. Ebben a történetben új fogalommal ismerkedtünk meg, hogy mi is az az életuntság. A főszereplő tudja, hogy ő is romlott, és fontos neki az értékrend, de mégsem a szerint él. Erre a hétre is választunk magunknak feladatot. Zsófi James Fenimore Cooper életéből csinál feleletválasztós tesztet, Luca és Dóri még nem választott, én pedig a bejegyzést írom. A közös munka körül már zajlanak az előkészületek, próbáljuk kideríteni, hogyan működik a google maps azon funkciója, hogy szerzőket és verseiket a hozzájuk kapcsolható településnél jelenítsük meg, hogy a lehető legjobban szemléltessük a témánkat, vagyis az írók utazásait, vagy műveik keletkezésének a helyét. Összegyűjtjük a szerzőket és műveiket a romantikából, és képeket keresünk ezzel kapcsolatban. Szeretnénk a projekt alatt számos egzotikus helyet megismerni, és ezeket felhasználni a produktum készítésekor.

    Vanessza 10.b

    VálaszTörlés
  12. Eljött a projekt második hete is és egyre közelebb kerülünk a végéhez, ami azt jelenti, hogy igencsak el kell kezdeni dolgozni :) Sajnos ez a hét nagyon rövid volt a hosszú hétvége miatt, de csapatunk ennek ellenére így is a maximumot hozta ki belőle. A facebook csoportunk segítségével kiosztottuk a szerepeket egymásra és elkezdtünk szöveget is írni, de még nem az igazi. Rengeteg más hasonló filmet/műsort néztünk meg a héten ötletmerítés céljából, ezáltal már könyebb a munka és ötvözni tudjuk a saját ötleteinkkel is. A kisfilmünk forgatásához már kamerát is szereztünk, de a felvételt majd csak a jövőhétre hagyjuk. Csoportunknak még rengeteg ötlete van és szeretnénk mindet megvalósítani. A kisfilm mellett készül egy-két rajz és festmény is természetesen a témánkkal kapcsolatban. Sajnos nagyon sok mindent meg kell még beszélnünk , mert nem mindenben jutottunk még közös nevezőre. A kisfilm jelmezei is kérdésesek még, de talán ez a legkisebb gondunk. A helyszínek már megvannak, szóval úgy gondolom nem lesz probléma és ,ha így haladunk a határidő végére szuper előadás lesz ebből, de jövöhéten még rengeteg munka vár ránk.

    F.Szandi 10./C

    VálaszTörlés
  13. Mi a Misztikus történetek 2. számú csoportja vagyunk.A csoportunk tagjai Szabics Réka, Misek Anna és Schull Angi, a csoportnevűnk pedig Misi mókusai.
    Mi azért választottuk ezt a témakört mivel sok horrort, fantasy-t, krimit nézünk és olvasunk. Ezen a héten már a második egyéni feladatot kell megcsinálnunk. Anna William Blake életét mutatja az Interaktív Irodalomkönyv és a Wikipédia segítségével. Réka pedig William Blake életéről készít felelet választós tesztet. Ezen a héten pedig én írom a csoportmunka és az egyéni munka beszámolóját. Csoportmunkának a szöveg és illusztrációt választottuk. Edgar Allan Poe A holló című versét fogjuk ábrázolni, ehhez én fogok rajzolni, Réka és Anna pedig egy leírást fognak készíteni. Mivel ez az egy vers kevés lenne, ezért arra gondoltunk, hogy egyik kedvenc sorozatunkról csinálunk szöveg és illusztrációt. Ha ezt nem sikerül kivitelezni a sok rész miatt akkor sorozatajánlót készítünk. Mindezt kettő vagy több A/2-es színes kartonra fogjuk felragasztani és bemutatni.

    Angi 10.B

    VálaszTörlés
  14. A krimi csoportok közül mi vagyunk a 3.-ak. Közelebb éreztük magunkat a krimihez, ezért választottuk a népiesség helyett. A csoportunk tagjai: Kovalcsik Krisztina, Csonka Bettina Fanni és Nagy Zsuzsanna Eszter.
    Az előző hét volt a projekt kezdete. Az egyéni munkákat mindenki elvégezte. Kriszti Poe életrajzával 2 pontot érdemelt ki. Fanni írta a megjegyzést az előző héten és valószínűleg a mennyiség miatt kapott 1 pontot. Én feleletválasztós tesztre kaptam 2 pontot. Minden csoportnak kell az egyéni munka mellet csoportmunka is és a mi csoportmunkák egy plakátból és egy krimi műfajú történet írása lesz. A plakátra híres krimi alkotókat ragasztunk. A plakát méretében még nem tudtunk dönteni, az A/1-es vagy A/2-es papírkarton között vacillálunk. A plakát nagysága a kinyomtatott képek méretétől függ, amiket csak a jövő hétre csinálnak meg a csoport tagok. Mi nagyon szeretünk krimi sorozatokat nézni, ezért választottuk még a történet írást. A történetünk egy detektívnovella szerűség lesz. A novella sztoriját megpróbáljuk minél eredetibbre és izgalmasabbra megírni. Hosszát 3-4 oldalasra tervezzük. Még nem döntöttük el, hogy a plakátra felragasztva vagy külön adjuk be.
    Az egyéni munkák ezen a héten Conan Doyleról szóltak. Kriszti Conan Doyle híres Sherlock Holmes detektívregényének körülbelül 150 szavas ajánlóját írta meg Fanni pedig Conan Doyle életéről írt a megadott mennyiségben életrajzot. A csoportmunkát is elkezdtük. Elkezdtük megtervezni a plakátot és a novella alapsztoriját megtervezni. A jövő héten valószínűleg Kriszti írja a megjegyzést a csoportról.

    Zsuzsi 10/B

    VálaszTörlés
  15. Krimi. A csoport tagjai: Zsófi,Vanda,J.Réka,Melinda. Csoport nevünk még mindig nincs. Számunkra a krimi nem csak egy egyszerű szó. Felfigyelünk rá, érdeklödünk. Egyénileg és csoportosan is probáljuk kihozni a maximum pontszámokat. Rengeteg fejtörés hosszas beszélgetés,variálás után a történet alapjait leraktuk.Vizuálisannelképzeltük mik kellenek majd és, hogy kell berendezni a termet. Rengeteg ötlet született és probàljuk megvalósítani a lehető legtöbb ötletünket. A kellékek beszerzése folyik. A héten àtbeszéltük a történetet, összeírtuk a kellékeket, időpontot egyeztettünk, kiosztottuk a feladatokat, hogy ki mit csináljon. Izgatottan várjuk a bemutatást.
    Egyénileg ezen a héten:
    Vanda: Önélet rajz
    Zsófi: Szövegértés
    Réka: Szövegértés
    Melinda: Önéletrajz

    Melinda 10.B

    VálaszTörlés
  16. Ezen a héten szerény személyem (Ujvári Zoltán) kapta azt a megtiszteltetést, hogy megírhatja a dokumentációt, miben részletezem, hogy mit tudott szeretett csapatunk, a „Haza sorsa” témában, véghez vinni ezen a szűkös időintervallummal ellátott héten (szám szerint a másodikon).
    Megkezdődtek az egyéni feladatok kemény, és izzasztó munkálatai (minek személyszerinti beosztását, kedves kollégám, Pál Péter az előző dokumentációban részletezett). Mindenki teljes erőbedobással igyekszik a neki kiadott munkát, tökéletesen teljesíteni, hogy majd sikeres 4 hetet zárhassunk a későbbiekben. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a végeredmény eleget tehessen az általunk elvártaknak, mire én személy szerint nagyon büszke és felettébb elégedett vagyok.
    A hét fő programja a „Szövegértés” név alatt futó feladat elkészítése/megoldása volt, miben, kvázi egy kisebb iromány elolvasása után az azt követő feladatok/kérdéseket kellett megválaszolni, értelemszerűen, a szöveg alapján. E feladatban Nagy Márton kolléga teljes részesedést élvezett, nevezetesen elvállalta a feladat megoldásának egyedüli végrehajtását. Természetesen rávetettünk pár pillantást a kész munkálatára, majd egyhangúan jóváhagytunk. Márton egészen egzakt munkája a csapat minden tagjának az elismerését elnyerte.
    Dióhéjban ennyi lenne a második héten elvégzett munkánknak az összegzése.
    Ezúttal köszönetet mondanék, hogy rám esett a választás, hogy megírhatom a csapat munkájának az összefoglalóját e késői órákban. Ujvári Zoltán dokumentációját olvasták.
    Elköszönésképpen mit mondhatnék…
    Szebb jövőt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zoli, szerintem tévedésben vannak a feladatokat illetően. Olvassák el figyelmesen ezt a blogot, a feladatokat, nézzék meg a pontgyűjtő részt is. El vannak maradva, nincsenek képben. Elköszönésképpen:
      Jobb szövegértést!

      Törlés
  17. Új hét, új nap, új hold, újabb feladatok. A magát Fantasztikus négyesnek nevező csapat ismét visszatér, habár kevesebb lelkesedéssel, de újabb erővel, hogy elvégezze azokat a teendőket, amelyek teherként nehezednek a tagok vállaira, így hosszúhétvége előtt, közben és után. Tehát kevésbé boldogan ugyan, de ismét beleástuk magunkat a mitológia rejtelmes és szórakoztató világába.
    Valójában ez a hét sokkal gyorsabban eltelt, mint az előző. Valószínűleg tényleg a hosszú hétvége lehet itt a hunyó, elvégre mindannyian szórakoztunk, valamint családot látogattunk, hiszen itt volt anyák napja is. Csak így az ünnep alkalmából sok volt a készülődés, legalábbis részemről biztosan, ezúttal igazán nagy örömet szerettem volna édesanyámnak szerezni, ezért a kreativitásomat elővéve, majdhogynem olyan művet alkottam, amit egész biztosan még Anyegin is megirigyelne, hiába egy kitalált karakter. Elvégre, ha ő szenved is valamiben hiányt, az biztosan nem a kreativitás, főleg akkor nem, ha rajzolásról van szó.
    No de, ne is kalandozzunk el ennyire, hiszen éppen dokumentálok, és igazán szeretném még a mai este befejezni, elvégre nem olyan fantasztikus érzés a hajnali madárcsicsergésre, és a redőny apró résein beszűrődő narancssárgás napsugarak simogatásában még a heti feladaton dolgozni. Az ilyesmikre kelni jobban szeretek, habár rendszerint lemaradok róla, hiába csörög az ébresztőóra. Tehát, a hét sokkal termékenyebb lett, mint azt gondoltuk. Mindenki elvégezte a feladatát annak ellenére, hogy sem kedvünk, sem időnk nem volt, és még némi betegség is nehezítette a helyzetünket. Hrabovszky Renáta a feletválasztós feladatot választotta, így közelebbről megismerkedett két költővel, Bakó Tímea és jómagam a szövegértési feladat elvégzése mellett döntöttünk, Plettinger Bettina pedig a mítoszteremtés történetéről írt. A közös feladaton is dolgoztunk,a jelmezeink jelentős részét elkészítettük, megbeszéltük a helyszínt, valamint a technikai felszereléseink nagy részét is sikerült beszerezni. Habár még akad olyan, amit nem tudhatunk a magunkénak, reménykedünk benne, hogy idővel egy statívot és egy diktafont is szerzünk, hogy valóban remek élményt nyújthassunk a kisfilmünk nézőinek. A történetet teljes mértékben kidolgoztuk és megbeszéltük. Ugyan a forgatókönyvünk megírásra még nem került sor, mind a négyünk fejében összeállt már egy kép róla. Együtt megbeszéltük a kameraképeket, és az egyes jeleneteket. Tervet is készítettünk a szereplők kinézetéhez és jelleméhez egyaránt, azonban a sminkünk elkészítésére még nem jutott idő, és tesztelésre szorulnak a jelmezeink is. A jövő héten viszont tervezzük az említett hiányosságaink korrigálását, valamint a felvételek elkészítését.


    B. Betti 10.C

    VálaszTörlés
  18. Elkezdődött a 3.hét , kis csapatunk a hosszú hétvége után még megmaradt energiáját felhasználva látott neki a kisfilmek készítésének. Természetesen, ezt nehezítette az is, hogy a múlthétről elmaradásaink vannak, amiket szintén be kell hoznunk , hogy a 4. és egyben utolsó hét végén jó jeggyel zárhassunk. Sajnos, az idő rövidsége miatt 5 éves tervet nem készíthettünk, a feladatainkat 3 napba sűrítve kell elvégeznünk. Persze azért , némi jó hírrel is szolgálhatunk, hiszen a keresztrejtvény-ami nem kis fejtörést okozott-már elkészült. Most a kisfilmen van a sor, de véleményem szerint, habár a történet már megfogalmazódott bennünk,ennek a kivitelezése sem lesz egy egyszerű menet, hiszen mindenkinek más elképzelése van a forgatókönyvvel kapcsolatban.
    Kovács Fanni 10.c

    VálaszTörlés
  19. Ezen a héten,ami a projekt harmadik hete,már kész kell lenni mindenkinek jobb esetben 2-3,de minimum 1 feladat. Irodalom órán folytattuk az Anyegin című filmet. A részletben azt láthattuk,hogy a férfi főhős tudja,hogy mocskos,rossz életet él,de gyáva változni beletörődik a dologba.Pénteken George Bizet ’Carmen’ című három vagy négy felvonásos operájának a filmváltozatát néztük.A műben megjelenik az egzotikusság,elvágyódás és a bohémság is. Meg tudtuk még,hogy régen a cigányokat hívták bohémeknek. És,hogy a romantikában a bohém fogalom összefügg a szabadság fogalmával. Láthattuk még Carmen a női főszereplő kihívó magatartását illetve,hogy a ferfiakat szimplán akarattal vonzza.
    Így a projekt vége felé közeledve,kialakult nagyjából nálunk is teljesen a kép,hogy milyen produktumot fogunk bemutatni.Az egyik része az az lesz,hogy a Google Mapson fogjuk Jókai Mór utazásainak helyszíneit bejelölni,és a városok mellé beilleszteni az esetlegesen ott keletkezett verseket.A második részében pedig mostani egzotikus helyeket fogunk bemutatni valószínűleg ppt formájában.
    A következő héten is csinálunk még a csoportmunka mellett egyéni feladatokat is.Dóri egy keresztrejtvényt fog csinálni és bemutatja George Byron életét.Vanessza a szövegértési feladatot fogja megcsinálni és elkezdi a térképet.Luca még nem választott,nem tudom ő mit csinál.Nekem a heti feladat a bejegyzés írása volt,illetve a ppt-hez kezdem el az anyagokat,képeket gyűjteni.

    Demeter Zsófia,10/b

    VálaszTörlés
  20. Az elmúlt két hét alatt a csapattagjaimmal megvizsgáltuk az összes lehetőséget, hogy milyen formában készítsük el a csoportmunkánkat, igaz mi már az elején tudtuk, hogy egy kis filmet szeretnénk készíteni, de most a második hét elteltével arra a következtetésre jutottunk, hogy egy ppt-t vagy valami hasonlót fogunk készíteni tele képekkel, írókkal, művekkel, videókkal/videóval és ily módon fogjuk feldolgozni azt a tudást amit négy hét alatt megszerzünk. Mindenki nagyon igyekszik kihozni magából a maximumot, ellátni a saját heti feladatát és közben alakítgatni a közös munkánkat. Minden egyes ötlet csak előrébb és előrébb visz minket. Már a heti beszámoló kérdését is véglegesítettük. Ezen a héten a magyar órákon pedig a különleges emberrel, a művésszel és az egyéni kultusszal foglalkoztunk, ami nagyon sok ötletet és segítséget adott nekünk. A csoportunkban már jó pár egyéni munka született, beleértve a kötelező feladatokat is.
    K. Anna 10/b

    VálaszTörlés
  21. Eljött a projekt 3. hete is, amelyen rengeteg munka várt ránk. Ezen a héten megpróbáltunk szelektálni a múlt hét folyamán elhangzott ötletek közül. Ez nem volt egyszerű, mert mindenki ragaszkodott a sajátjához, de azért megoldottuk. Már csak meg kell valósítanunk az ötleteinket. A kisfilmünkhöz elkezdtük megírni a forgatókönyvet, de azzal még sokat kell dolgoznunk. A szövegeinket is átalakítottuk kicsit, de a végleges szöveget majd csak akkor tudjuk megírni, ha kész leszünk a forgatókönyvvel. Már tervezzük a díszleteket és a jelmezeinket, de ezek még csak tervek, a díszek és a ruhák még nincsenek nálunk. A kisfilm mellett egy tablót is készítünk, amelyre már elkezdtük megfesteni a képeket. Minden kép illusztráció egy-egy romantikus műhöz, melyeknek az alkotója és a címe természetesen fel lesz tűntetve. Arról még nem sikerült megegyeznünk, hogy a képek alá írjunk-e idézeteket az adott műből, valamint a tabló méretét sem döntöttük még el, de ezeket majd a jövő héten megbeszéljük. Összességében jól haladunk a kisfilmmel és a tablóval is, de még nagyon sokat kell dolgoznunk a jövő hét folyamán is, hogy a határidőre a lehető legjobbat hozzuk ki mindkettőből.
    Dóri 10/c

    VálaszTörlés
  22. A misztikus történetek közül a mi csoportunk a 2. tagjai pedig: Misek Anna, Schull Angelika és jómagam Szabics Réka. A felkínált témák közül a misztikus történetek tetszett nekünk a legjobban mivel ide tartozik a fantasy is ami szerintünk érdekes téma mind filmben mind könyvben. Ezen a héten-ami a projekt harmadik hete- már mindenkinek készen kell, hogy legyen jobb esetben három feladatnak. Anna ezen a héten feleletválasztós tesztet csinált Samuel Taylor Coleridge életéről. Angi illusztrálni fogja Edgar Allan Poe A fekete macska című művét. Én pedig kritikát írtam szintén Edgar Allan Poe A fekete macska című szerzeményéről. A héten eldöntöttük, hogy csoportmunkaként illusztrálni fogjuk Edgar Allan Poe A holló című művét egy A/1-es méretű tablón amihez Angi fogja készíteni a rajzot mi pedig Annával a a vers szövegét írjuk le. A másik A/1-es tablón pedig Poe életrajzát fogjuk leírni amihez ma már meg is vásároltam a piros és kék színű tablókat. A hét vége fele pedig majd összeülünk és közösen megcsináljuk a csoportmunkát.
    Réka 10/b

    VálaszTörlés
  23. Ezen a héten elérkeztünk a projekt harmadik hetéhez, ami azt jelenti, hogy már csak egy hetünk van hátra, tehát meg kellett beszélnünk, hogy milyen csoportmunkákat készítsünk el. Hosszas megbeszélés és a tanárnő segítsége után végül arra a döntésre jutottunk, hogy egy plakátot készítünk és egy krimis történetet. A plakáton híres alkotók képei és érdekes történeteik lesznek rajta, a történet pedig a Morgue utcai kettős gyilkosság lesz modernizálva a mai korba, amely olyan lesz, mint a krimi sorozatokban. Fanni a plakátot vállalta el, én meg Zsuzsi pedig a történetet fogjuk megírni, de ez persze nem azt jelenti, hogy nem fogunk segíteni a másik munkájában, mert különben akkor nem lenne csoportmunka. Fanni segít nekünk a történet kitalálásában, mi meg Zsuzsival segítünk képet szerezni és néhány érdekes szöveget.
    Az egyéni munka se maradhatot ki a héten. Zsuzsi körülbelül 100 szavas ajánlót fog írni, Fanni meg a krimi műfajt fogja bemutatni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. *Fanni meg a Morgue utcai kettős gyilkosság szövegértését fogja megcsinálni.

      Törlés
    2. *Fanni meg a Morgue utcai kettős gyilkosság szövegértését fogja megcsinálni.

      Törlés
  24. Ezen a héten elérkeztünk a projekt harmadik hetéhez, ami azt jelenti, hogy már csak egy hetünk van hátra, tehát meg kellett beszélnünk, hogy milyen csoportmunkákat készítsünk el. Hosszas megbeszélés és a tanárnő segítsége után végül arra a döntésre jutottunk, hogy egy plakátot készítünk és egy krimis történetet. A plakáton híres alkotók képei és érdekes történeteik lesznek rajta, a történet pedig a Morgue utcai kettős gyilkosság lesz modernizálva a mai korba, amely olyan lesz, mint a krimi sorozatokban. Fanni a plakátot vállalta el, én meg Zsuzsi pedig a történetet fogjuk megírni, de ez persze nem azt jelenti, hogy nem fogunk segíteni a másik munkájában, mert különben akkor nem lenne csoportmunka. Fanni segít nekünk a történet kitalálásában, mi meg Zsuzsival segítünk képet szerezni és néhány érdekes szöveget.
    Az egyéni munka se maradhatot ki a héten. Zsuzsi körülbelül 100 szavas ajánlót fog írni, Fanni meg a krimi műfajt fogja bemutatni.

    VálaszTörlés
  25. Most írom meg másodszorra, mert az első kommentem az egyszerűen elveszett az éterben, pedig nagyon jól megfogalmaztam és sajnos ugyanazt nem tudom visszaadni, de igyekeztem hasonlót írni:

    Még mindig nincs nevünk ( de úgy gondoljuk, hogy nem feltétlenül kell nekünk név, mert mi név nélkül is egy jó csapat vagyunk ) . A csapattagok változatlanok: Zsófi, Vanda, Melinda, J. Réka.
    Nagyon élvezzük a közös munkát, egyre jobban összekovácsolódunk és ebben segít ez a csoportmunka is. Úgy érezzük egyre többet fejlődünk ezáltal.
    Hosszas fejtörés és rengeteg ötlet alapján végre letisztázódott, hogy ki mit is fog még csinálni pontosan, kinek mi lesz a feladata és igyekszünk minden tőlünk telhetőt megtenni a siker érdekében. Az alaptörténet és a nyomok egy része is meg van már, de még egy párat ki kell találnunk. Megbeszéltük, hogy két helyszínen fog zajlani a nyomozás, részben kültéri és részben beltéri nyomokra is bukkanhatnak a résztvevők. Nagyon bízunk benne, hogy valamennyi osztálytársunkat mozgósítani tudjuk majd. Reméljük, hogy felkeltjük az érdeklődésüket, figyelmüket és ösztönözni tudjuk őket arra, hogy aktívan részt vegyenek a számunkra és remélhetőleg számukra is izgalmas és érdekes fejtörők és feladványok megfejtésében és kiderítésében, illetve megoldásában.
    Jó lenne és nagyon örülnénk, hogy ha ez a csoportmunka sikeresen zárulna és a többiek nem illetnének minket rossz kritikával.
    A héten a csapattársaim az alábbi feladatokat készítették el:
    Zsófi: keresztrejtvény
    Vanda: szövegértés + keresztrejtvény
    Melinda: borító kép

    J. Réka 10.B

    VálaszTörlés
  26. Elnézést, hogy csak most sikerül elküldenem a dokumentációt, de az ezeregy program és a sok feladat mellett nehézkesen sikerült időt szakítanom rá. A mi kis csapatunkkal, az úgynevezett Fantasztikus négyessel arra a döntésre jutottunk, hogy kisfilmet fogunk készíteni, amit a szombati nap folyamán le is fogunk forgatni.Már ki vannak dolgozva az apró, finom részletek, a ruhák, a sminkek és a további kellékek készenlétben várják a szombatot akárcsak mi magunk. A forgatás alatt a kamera mögött tevékenykedik majd Bakó Tímea, aki felveszi a jeleneteket. Mi hárman, azaz Borsik Bettina, Hrabovszy Renáta és én fogunk szerepelni a kisfilmben. De a részleteket azonban nem árulhatom el, legyen inkább meglepetés. Az egyéni feladatokkal is úgyszintén foglalkoztunk, Borsik Bettina Jevgenyij Anyegin fakebook profilja szerkesztésében munkálkodott, Bakó Tímea a választható feladatok közül a b feladatot választotta, tehát a Grimm testvérekről keresztrejtvényt készített, valamint karikázós feladatot. Hrabovszy Renáta és én pedig a kötelező szövegértésben vettük ki a részünk.
    P.Bettina 10.c

    VálaszTörlés
  27. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  28. Elérkezett a projekt harmadik hete. Kisebb változást történt, kibővült a csapatunk,ugyanis Bia csatlakozott hozzánk. Lehet nehéz neki így az utolsó két hétre új csapatba beilleszkedni, hisz új témák, új feladat. De nagyon örülünk neki, mert új ötleteket és új megvilágítást kaptunk egy adott témában. Újult erővel vagy kevésbé újulttal, de folytatjuk a munkánkat az őrület világában. Apró nehézségek történtek nálunk, ugyanis az egyik csapattársam nem szívesen csinál egyéni munkát. Mi szóltunk neki többször is hogy csinálja meg mert itt a határidő és nem csak neki rossz hanem nekünk is.Mi szívesen segítenénk neki. Tudom, hogy mindjárt vége a sulinak és mindenkiben tombol a nyár. Tudom kis idő van hátra a nyárig és azt is tudom hogy nehéz odafigyelni és koncentrálni. Tudom jól hisz én is pont ezt élem át. De próbáljuk legyőzni a nehézségeinket és megoldani mindent, én nagyon reménykedem benne, hogy minden jó lesz a munkánkkal kapcsolatban. Egyéni feladatoknál a Bia és Angi szövegértést csinált. Bia Emily Bronte - üvöltő szelek Angi pedig Poe - Ligeia című novellájával foglalkozott. Én pedig egy feleletválasztós feladatot csináltam az ismert költők életéről és műveiről.

    VálaszTörlés
  29. Eljött a projekt utolsó hete. Ahhoz képest, hogy négy hét volt erre a projektre,nagyon gyorsan eltelt ez a pár hét. Már mindenki várja, hogy jöjjön a bemutatás és persze a tanév vége is. Én egyéni feladatokat csináltam, hogy behozzam a kisebb lemaradást. A többiek pedig elvileg tovább kutattak a krimi világában. Szerintem nagyon érdekes ez a téma, ezért sok érdekes anyagot lehet róla gyűjteni. Az egyéni feladatok is jópofák és hasznosak is.Először nagyon érdekesnek tűnt ez a több hetes projekt, mivel én még nem csináltam ilyet ezelőtt. Én gyűjtöttem híres nyomozókról, mint Miss Marple, Maigret, Poirot és persze Scherlock Holmes, mivel a krimiben a gyilkosságok, bűntények és az ezeket követő nyomozások kapják a legmeghatározóbb szerepet.Persze munkánkat nem könnyítik meg a szokásos évvégi vizsgák és a kisérettségire való felkészülés is nagy munkát igényel, de remélem jól fog sikerülni a bemutatás és már nagyon várom a többiek alkotásait is.
    B.Berni 10.C.

    VálaszTörlés
  30. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  31. Ez a pár hét nagyon gyorsan eltelt, hamar elérkezett a projekt utolsó hete.
    Az utolsó héten még ötleteltünk, végiggondoltunk mindent újra. Az ötletek megvalósításai még kicsit váratnak magukra, de a folyamat már elkezdődött. Rengeteg ötletünk van, de az volt a helyzet, hogy nem tudtuk mit kezdjünk velük, hogy hozzuk össze egy bemutatható alkotássá. Végül a pénteki irodalom órán beszámoltunk az ötletekről a Tanárnőnek, aki segített abban, hogy hogyan lenne érdemes megvalósítani az ötleteket, esetleg minek nézhetnénk még utána. Eközben persze a csapat tagjai készítettek egyéni feladatokat is, Anna vers illusztrációt készített, Ricsi szövegértés feladatot csinált, Detti Novalisról és Standhalról, jómagam pedig Vörösmarty Mihályról írtam. Kíváncsian várjuk mi sül ki az ötleteinkből, végül, hogy sikerül megvalósítani őket. Persze az osztályban kialakult többi csapat alkotásait is nagy érdeklődéssel várjuk.
    Wild Szidi 10/B

    VálaszTörlés
  32. Mi a Misztikus történetek 2. számú csoportja vagyunk.A csoportunk tagjai Szabics Réka, Misek Anna és Schull Angi, a csoportnevünk pedig Misi mókusai.
    Elérkeztünk az utolsó héthez, most már nem csak az egyéni feladatainkkal kell készen lennünk hanem a csoportmunkával is. Mi úgy döntöttünk, hogy két darab tablót készítünk el. Az egyik tablón Anna Edgar Allan Poe életét és műveit mutatjuk be ehhez pedig én készítek illusztrációt. A másik tablón pedig három darab verseket ír le Réka én pedig szintén rajzot készítek minden vershez. Első versnek A hollót választottuk mivel ezzel sokat foglalkoztunk, másodiknak pedig A holtak lelkét és végül harmadiknak a Lee Annácskát. Mind ezt jövőhéten kell bemutatnunk a keddi magyaróra keretében.
    Egyéni munkában én írom a csoport dokumentációját és mind a hárman szövegértést fogunk csinálni mivel egyet kötelező megcsinálni. Anna Hoffmantól Az arany virágcserepet , Rékával pedig Edgar Allan Poe-tól A fekete macskát csináljuk meg.

    Angi 10.B

    VálaszTörlés
  33. Krimi. A csoport tagjai: Vanda, Melinda, J. Réka, Zsófia.
    A projekt utolsó hetén pénteken az első órában mutattuk be a feladatot, ami egy kitalált detektív történetről szólt.
    A csoport tagjai pénteken már 7:15-kor (hála Melindának) az iskolában volt, hogy megkezdje az előkészületeket és a kellékek elhelyezését.
    Először előadtuk a történetet az osztálynak majd utána két csapatra osztottuk őket, zöld csapatra és piros csapatra.
    Feladatuk az volt, hogy keressék meg a gyilkost és az eltűnt holttestet. Ehhez különböző nyomokat rejtettünk el az iskola területén belül, amit nekik meg kellett keresniük. Mindkét csapat más-más nyomon indult el, de a végén a szálak egy irányba futottak. A végső nyom a holttest megtalálása és a gyilkos kiléte felé vezetett.
    Miután nyomozásnak vége lett és megtudták, hogy ki a gyilkos és hogy hol van a holttest, a Tanárnő véleményezte a projektünket.
    A többiek egyéni munkái a héten:
    J. Réka: Szövegértés
    Melinda: Ajánló
    Vanda: Ajánló

    Zsófi 10.B

    VálaszTörlés
  34. A romantika projekt végére értünk sajnos. Rengeteg lenyűgöző művel és íróval ismerkedtünk meg ezalatt a pár hét alatt.Byrontól kezdve egészen Mériméeig rengeteg nagyszerű művész alkotásaiba csöppenhettünk.A csoportunkat két nagyon jó szerelmi történet fogta meg leginkább a projekt alatt. Puskin Anyeginjében a nemesi származású orosz művészi érzékkel rendelkező hőssel ismerkedünk meg. A rövid regény egyik legfontosabb része Tatjána levele melyet Anyegin számára ír ezzel beleismerve az iránta érzett szerelmét. Sajnos hősünk nem viszonozza a szerelmet. Udvariasan ám hűvösen elutasítja Tatjánát. A lány mindenre képes lenne ám a férfi romlottságával magyarázza semleges érzéseit.A történet végére Tatjána teljesen megváltozik rideg lesz és mellesleg egy tiszt felesége. Anyeginben fellobban valami és úgy érzi tennie kell valamit.Ezért szerelmi vallomást ír Tatjánának.(aki kíváncsi a folytatásra az olvassa el ezt a remek regényt),A másik Mérimeé halála utáni siker regénye a Carmen (Bizet operája a történetről ismertebb) amely egy csalafinta (biológiacsoport szavai szerint :huncut) cigány lányról szól.A történet Spanyolországban játszódik ahol egy vándorcigányokból álló társaság sztárját Carment ismerhetjük meg.A hölgy imád a férfiakkal játszani és elcsavarni a fejüket, így tesz Don Joséval is aki Carmennel való viszonya miatt elveszít mindent. Carmen találkozik egy matadorral akit azonnal elcsábít ezzel feldühítve Don Josét. Carment nem érdekli már többé a katona akit ez annyira elkeserít,hogy inkább végez kedvesével.Szerintünk Mérimée ezzel tökéletesen bemutatja az igazi romantikus szerelmet amiért szenvedni kell és inkább a szenvedésről és a hatalmas érzelmekről szól mint a boldog nyugodt romantikázásról.Carmen és Anyegin személyisége is segíti nekünk összegezni és elkészíteni a videót/kisfilmet amelyet a különleges emberekről és művészekről készítünk. A videót a csoport együtt csinálja és reméljük, hogy tetszeni fog a többi csoportnak.
    Losonczi Ricsi 10.B

    VálaszTörlés
  35. A romantika projekt utolsó hetéhez értünk.
    Ezalatt a négy hét alatt különböző írókkal, művekkel ismerkedtünk meg.Keddi és szerdai órán tovább néztük Bizet operáját a Carment, ami egy Spanyolországban élő cigány lányról szól. Először megismerkedtünk Carmen karakterével a vándorcigányok között és végig követhettük bohém életstílusát. A csoportoknak sok ötlete volt, amiket a pénteki irodalom órán pontosítottunk a Tanárnő segítségével. Mi két feladatot csináltunk a csoporttal. Az egyik egy térkép amin Jókai Mór és Byron kalandozásai, életük fontosabb helyszínei vannak megjelölve. A másik feladat pedig egy egzotikus helyekről szóló bemutató. Közben az egyéni munkák is készültek Zsófi keresztrejtvényt, Vanessza rajzot készített Byron: Childe Harold búcsújáról és Dóri feleletválasztós, keresztrejtvényt csinál, én pedig a szövegértést és csoportmunka dokumentációját írom.
    Luca 10/B

    VálaszTörlés
  36. Gyorsan elérkezett a romantika projekt vége. Ez alatt a pár hét alatt rengeteg romantikus és azon belül misztikus művel és szerzővel ismerkedhettünk meg az egyéni és csoportos munkánk során. Kis csapatunk, a bűbájos boszorkák (G. Dóri, F. Timi, F. Szandi, K. Bibi), elkészített egy tablót, melyre misztikus művek inspirálta festményeket és kép kollázsokat ragasztottunk. A projektünk főbb része egy kisfilm, amihez beszereztük és elkészítettük a kellékeket, jelmezeket. Sajnos a csoport egyik tagjának betegsége miatt leállt a forgatás, ami egy kis hátrányt jelent a csapat számára. De a tanárnő megértésének köszönhetően kaptunk egy kis engedményt a munka befejezésének határidejét illetően. Lemaradásunkat próbáljuk minél hamarabb behozni.
    Király Bibi 10/C

    VálaszTörlés
  37. 3. Krimi csoport vagyunk. a tagjai: Kovalcsik Krisztina, Csonka Bettina Fanni és Nagy Zsuzsanna.
    A 4. heti commentet írom most a tanárnőnek, ami azt is jelenti, hogy az utolsó hetit is.Az előző héten Kriszti írta a megjegyzést, Fanni írt a krimi történetéről én pedig a Sátán kutyája című könyvről írtam ajánlót.
    Ezen a héten a csoportmunkát is betudtuk fejezni. A csoportmunkánk egy plakát lesz, amin krimi alkotók lesznek felsorakoztatva az életük érdekes információval ellátva. E mellett pedig írtunk egy krimi történetet, amihez az ihletett Poe egyik műve adta.a Morgue utcai kettős gyilkosságot 21. századira írtuk át és beleszőttünk krimi sorozatokból is néhány részletet . A plakáthoz Kriszti nyomtatta a képeket, Fanni írta a képekhez a szöveget én pedig elrendeztem és felragasztottam a képeket a többiek tanácsai szerint. A történetet együtt találtuk és írtuk meg, ami nagyon szórakoztató volt. A projekt végére a csoportunk már összetartóan tudta végezni a feladatukat, ami nagyban segítette és könnyebbé tette az együtt eltöltött munkát. Az egyéni feladatoknál a csoportunk az ötösért hajtott, ezért én is, Kriszti is és Fanni is kettő feladatott csinált meg az utolsó héten. Én ugyebár az utolsó megjegyzést írtam meg és a kötelező szövegértést. Krisztinél is kimaradt sajnos a szövegértés az előző 3 hétben, ezért neki most kellet megcsinálnia az ajánlója mellé. Fanni pedig a felelet- választós kérdést csinálta meg és mellé pedig még egy alkotó életrajzát írta le a tanárnőnek.

    VálaszTörlés
  38. Sajnos ennek a remek feladatnak is elérkezett a vége, véleményem szerint nem csak a mi csoportunk találta rövidnek a rendelkezésünkre álló időt. A héten mindeni egyaránt kivette a réstét az egyéni és a csoportmunkában is. A héten azt terveztük, hogy nyomtatunk képeket és rajzolunk az őrült témával kapcsolatban. Ezekhez a képekhez rövid történeteket szeretnénk írni Grimm testvérek meséiből merítve ötleteket. Egyéni feladatokban is remekeltünk. Marian behozta lemaradását, szövegértéseket, életrajzokat, fényképeket csinált. Angi az Áruló szív főszereplőjének betegségét elemezte. Mi Annával pedig a Grimm testvérek életére vonatkozó kérdésekre küldtük el a válaszokat a tanárnőnek.

    VálaszTörlés
  39. Elérkezett projekthetünk utolsó hete, aminek kis csapatunk nem nagyon örül. A négy hét alatt rengeteg időt tudtunk együtt tölteni a csapatmunka miatt. Szombaton három órát töltöttünk a film felvételével, ami nagyon jó szórakozásnak bizonyult. Nehezen indult a munka mivel a lányok nem akartak kimenni az utcára az istenős ruhában. A ruhák miatt az emberek nagyon megbámultak, de nagyon vicces volt, hogy elkerüljük a félreértéseket minden embert tájékoztattunk, hogy ez egy házi feladat. Nagyon jó színészeknek bizonyultak a lányok, mindenki oda tette magát, mindenki százszázalékosan teljesített. Én kamerázás közben majd meghaltam a nevetéstől. Csütörtökig kész lesz a videó megvágása is ha minden jól megy.
    Persze a filmforgatás mellett nem felejtettük el az egyéni munkákat. Borsik Bettina egy feleletválaszos tesztet készített. Plettinger Betti a Grimm testvérek életéről és műveiről írt. Hrabovszky Renáta keresztrejtvényt csinált. Én pedig a Grimm testvérek egyik könyv borítóját készítettem el.
    A Fantasztikus négyes nagyon várja már a jövő évi projekthetet.
    B. Timi 10/c

    VálaszTörlés
  40. Hát elérkezet az utolsó hét. A történet majdnem kész,de néhány részlet még kérdéses mint például a nyomozo kiléte, néhány gyilkosági modszer és néhány helyszín. A hiányzó részletek potólása miatt azonban csak Keddig leszünk kész. Remélem tetszeni fog mindenkinek a kis történetünk, sok óránk van benne.
    Krémer Dániel 10/c

    VálaszTörlés